Menu

Zoek


Nieuwsarchief : Barbie 50 jaar in Nederland
Nieuwsarchief

In 2014 is het 50 jaar geleden dat Barbie op de Nederlandse markt kwam. Pas in 1964 was Barbie, die al in 1959 in de Verenigde Staten het levenslicht zag, in ons land te koop.
Ik kreeg mijn Eigen Barbie een jaar later, in 1965 (zie Collectie : Eigen Barbie).

Om het feit te vieren dat Barbie al 50 jaar de mode bepaalt, is er nu een overzichtstentoonstelling in het Tassenmuseum Hendrikje aan de Herengracht in Amsterdam.
Eerst als chique dame in haute couture in de jaren 60 (zie foto) tot een hippie en discoqueen in de jaren 70. In de jaren 80 gingen merken als Benetton en Calvin Klein een rol spelen. “Tegenwoordig is ze een supermodel op de catwalk”, vertelt Sigrid Ivo, directeur van Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam.Ook de Nederlandse dagbladen hebben aandacht besteed aan het 50-jarig bestaan van Barbie in Nederland. Zo stond er in de Volkskrant van 29 januari 2014 een strip van de tekenaar Peter de Wit, bekend om zijn tekeningen van psychiater Sigmund (Freud) en de moslima’s in boerka.
In dit geval zegt de ene moslima in boerka: “Barbie bestaat vijftig jaar”. Zegt de ander : “Bah. Barbie geeft toch een totaal onrealistisch en onnatuurlijk beeld van de vrouw”.

Printvriendelijke pagina Stuur dit nieuwsbericht naar een kennis Maak een PDF van dit artikel