Menu

Zoek(1) 2 »
Nieuwsarchief : Barbie 50 jaar in Nederland
Nieuwsarchief

In 2014 is het 50 jaar geleden dat Barbie op de Nederlandse markt kwam. Pas in 1964 was Barbie, die al in 1959 in de Verenigde Staten het levenslicht zag, in ons land te koop.
Ik kreeg mijn Eigen Barbie een jaar later, in 1965 (zie Collectie : Eigen Barbie).

Om het feit te vieren dat Barbie al 50 jaar de mode bepaalt, is er nu een overzichtstentoonstelling in het Tassenmuseum Hendrikje aan de Herengracht in Amsterdam.
Eerst als chique dame in haute couture in de jaren 60 (zie foto) tot een hippie en discoqueen in de jaren 70. In de jaren 80 gingen merken als Benetton en Calvin Klein een rol spelen. “Tegenwoordig is ze een supermodel op de catwalk”, vertelt Sigrid Ivo, directeur van Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam.Ook de Nederlandse dagbladen hebben aandacht besteed aan het 50-jarig bestaan van Barbie in Nederland. Zo stond er in de Volkskrant van 29 januari 2014 een strip van de tekenaar Peter de Wit, bekend om zijn tekeningen van psychiater Sigmund (Freud) en de moslima’s in boerka.
In dit geval zegt de ene moslima in boerka: “Barbie bestaat vijftig jaar”. Zegt de ander : “Bah. Barbie geeft toch een totaal onrealistisch en onnatuurlijk beeld van de vrouw”.

Nieuwsarchief : Canada Barbie
NieuwsarchiefSalut’. Zo begroet Canada Barbie de wereld. Zij draagt de ‘Red Serge’, het uniform van de Royal Canadian Mounted Police (de Canadese bereden politie).

Met haar rode haar is deze Mountie met het Mattel-nummer X8422 een pittige vrouw in de serie Dolls of the World. Deze Barbie met het Pink Label kwam in mei 2013 tot leven.


Nieuwsarchief : Nieuw in 2010 : Barbie als Russische schone
Nieuwsarchief


In 2010 komt Mattel in de categorie Dolls of the World met een bloedmooie Russin. Zij heeft een blanke huid, volle rode lippen en lang, blond golvend haar. Bruin (kunst-)bont houdt haar oren en handen warm. De Barbie met het Mattel-nummer R4488 is gekleed in een blauwe jas, militaristisch van snit, met een opstaand kraagje, koperen knopen en aan de randen van de mouwen en aan de zoom sierstroken van lichtbruine en crème stof verbonden door een gouden met wit sierlint.

Nieuwsarchief : Nieuw in 2009 : Barbie heeft een tattoo.
Nieuwsarchief

Ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag heeft Barbie in 2009 van de Amerikaanse motorfabrikant Harley-Davidson nieuwe kleding gekregen. Het haltertopje van zwart kunstleer laat een groot deel van Barbie’s rug vrij. En daar treffen we de tatoeage aan, voorstellende het ‘wing’ logo van de producent van de beroemdste motorfiets ter wereld. Dit vleugelsymbool, ook bekend als Behedeti, staat voor goddelijkheid, koninklijkheid en macht in o.a. het oude Egypte. Harley-Davidson gebruikt een variatie op het symbool als handelskenmerk. Deze Barbie met het Mattelnummer N6590 en met een Pink-label is er een uit de American Favorites Collection.

Nieuwsarchief : Nieuwe Barbie in 2009 : Then and Now
Nieuwsarchief

Ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag heeft Barbie in 2009 van Mattel een nieuwe badpak gekregen. Met het zwempak dat deze Bathing Suit Barbie draagt, wordt een vergelijking getrokken met het eerste badpak dat zij 50 jaar geleden droeg : Toen en Nu (Then and Now), 1959 - 2009.

(1) 2 »