Menu

Zoek


SmartSection is developed by The SmartFactory (http://www.smartfactory.ca), a division of INBOX Solutions (http://inboxinternational.com)
Categorie
  Pasen
Barbie met Pasen

1991 Sweet Spring & 1992 Spring Bouquet

Als Barbie het woord Pasen hoort, denkt zij aan de christelijke viering van de wederopstanding van Jezus of aan de joodse viering van de uittocht uit Egypte ('Exodus'). Maar ook aan heidense symbolen voor de viering van het begin van de lente zoals het ei en het lam. Het lam komt echter ook voor in de Joodse godsdienst zelf : de avond voor de uittocht uit Egypte werd de Paschatraditie ingesteld, volgens de voorschriften van Mozes. Men moest het bloed van een 'vlekkeloos' geslacht lam smeren op beide deurposten en de bovendorpel, men moest staande en met reiskleren aan een maaltijd nuttigen van ongezuurd brood en het gebraden vlees van het offerdier.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

1992-1994 Easter Fun & 1993-1995 Easter Party

Barbie weet dat bij het paasfeest het ei een belangrijke rol speelt. Een ei wordt gezien als een vruchtbaarheidssymbool. Het paasei is een gekookt ei dat beschilderd of beplakt wordt. Deze traditie komt voort uit heidense lenterituelen. Bij de kerstening van Europa werden deze symbolen opgenomen in de nieuwe christelijke religie. Maar in de christelijke traditie zelf is ook sprake van paaseieren. Bij de invoering van de vasten verbood de Kerk om eieren te eten tussen Aswoensdag en Pasen. Deze eieren werden dan pas met Pasen opgegeten, waarbij de oudste eieren gebruikt werden om te versieren
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

1995 Happy Easter.

Barbie weet ook dat eieren een rol spelen op het Joodse feest Pesach. Op de sederavond tijdens de vertelling over de uittocht uit Egypte staat op de tafel een sederschotel, waarop een hardgekookt en een gebakken ei liggen. Samen met onder meer drie matzes en een lamsbotje. Dit verwijst naar het lamsoffer dat de joden de avond van de uittocht brachten. Het gebraden ei staat symbool voor het feestoffer dat op het Pesach-feest werd gebracht.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

1996 Easter Basket & 1997 Easter Style.

Barbie weet dat zeer veel heidense attributen, waarmee de terugkeer van de lente gevierd werd, door het christelijke Paasfeest zijn overgenomen. Zoals de haas, een van oorsprong heidens symbool, dat altijd een zinnebeeld van vruchtbaarheid is geweest. In de protestantse landen wordt aan kinderen verteld dat de paashaas met een mandje op zijn rug op Pasen de paaseieren brengt. De eieren worden verstopt in de tuin of op het balkon tussen de planten. Een enthousiaste speurtocht op paasmorgen hoort bij deze traditie. De combinatie van eieren en paashaas ontstond toen men vroeger eieren, gelegd door verschillende vogelsoorten, vond in oude hazenlegers of konijnenholen.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

1998 Easter Surprise & 1999 Easter Treats

Barbie weet ook nog te vertellen dat er een andere versie is over de paaseieren. In het roomskatholieke België en Frankrijk brengen de paasklokken op Pasen chocolade- en suikereieren. De klokken zijn die eieren tijdens het Paastriduum gaan halen in Rome. Direct na het Gloria van de Heilige Mis op Witte Donderdag zijn ze vertrokken naar Rome. In de paasnacht komen de klokken, een soort kerkklokken met vleugeltjes die door de lucht vliegen, terug met de paaseieren.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

2001 Easter Charm & 2002 Easter Magic

Barbie weet via Wikipedia ook dat een ei een voedingsmiddel is dat vanouds veel door mensen wordt gegeten, niet alleen met Pasen. Vogels waarvan de eieren gegeten worden, zijn voornamelijk de kip, maar ook gans, eend (vooral gebruikt bij de productie van beschuit) en kwartel (vanwege het kleine formaat dienen deze gevlekte eitjes vooral als versiering of als afrodisiacum). Alle vogeleieren zijn eetbaar voor de mens, ook de schaal die een goede bron van calcium is. Een kippenei is 2 à 3 weken houdbaar. In Nederland werden in 2002 gemiddeld 184 eieren per persoon gegeten. De meeste eieren worden thuis gegeten, maar er worden ook veel eieren verwerkt in koek, gebak, pasta en mayonaise.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

2003 Easter Delights

Barbie weet dat er over de precieze oorsprong van het paasvuur tegengestelde meningen zijn. Er bestaan verschillende lentefeesten uit diverse culturen die sterk op elkaar lijken en waaraan ook het christendom symbolen heeft ontleend. Het doel van de vuren is wel bekend : het verjagen van de demonen van de winter. In het oosten van Nederland en het aangrenzende westen van Duitsland is dit gebruik nog altijd een levendig onderdeel van Pasen.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

2005 Spring Scene en 2006 Totally Easter.

"Mijn naam is haas" is een bekend gezegde. Barbie komt via Wikipedia achter de informatie over de oorsprong van dit gezegde dat betekent dat iemand van niets weet. Het stamt waarschijnlijk af van een gebeurtenis in 1855. Een Duitse student had in een duel iemand doodgeschoten en wilde vluchten. Om te ontsnappen had hij een persoonsbewijs nodig. Dat kreeg hij van een medestudent, genaamd Victor von Hase. Deze kaart werd in Frankrijk teruggevonden. Von Hase moest daarop voor de rechtbank verschijnen, waar hij zei 'Mijn naam is Hase, ik weet van niets' (Mein Name ist Hase, ich weiß von nichts).
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

1995 Russell Stover Candies Barbies

Russell Stover Candies is vooral in Noord-Amerika een bekende naam bij liefhebbers van chocolade. Ook bij Barbie loopt het water in de mond als zij de naam hoort. Zij was blij verrast toen Russell Stover Candies haar midden jaren negentig vroeg het concern te vertegenwoordigen. Het bedrijf startte in 1923 toen Russell en Clara Stover in hun eigen huis in Denver in de Amerikaanse staat Colorado snoepgoed begonnen te maken. Onder de naam ‘Mrs. Stover's Bungalow Candies’ werden de chocolaatjes verkocht. Het bedrijfje groeide uit tot een van de grootste chocoladefabrikanten in Amerika.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

De eerste Target-winkel opende de deuren voor het publiek in 1962 in Roseville in de Amerikaanse staat Minnesota. In de winkel werd moderne koopwaar voor betaalbare prijzen te koop aangeboden. Het was het begin van een nieuw tijdperk goedkope detailhandel.
Deze eerste winkel, de “T-1”, diende als voorbeeld voor alle volgende supermarkten van Target. Vandaag de dag heeft het Amerikaanse bedrijf meer dan 1600 winkels in de Verenigde Staten van Amerika. Naast de Target winkels met hun afdelingen als een afdrukcentrale voor foto’s, drogist en restaurant, zijn er ook SuperTargets, waarin een warme bakker en slager te vinden zijn.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

1996-99 Easter Egg Hunt Barbie & Kelly

Barbie weet dat de haan en de kip symbool staan voor vruchtbaarheid. Als een vrouwelijke kip, een hen genoemd, 5 tot 6 maanden oud is, kan ze al eieren leggen. Het maximaal aantal eieren dat zij kan produceren is gelijk aan het aantal eicellen dat bij de geboorte in de eierstok zit. Als de hen gepaard heeft met de haan, zal het sperma de eicellen bevruchten. De kip heeft, in tegenstelling tot de meeste dieren, slechts één werkende eierstok, de linker, die in de lichaamsholte vlakbij de ruggengraat zit. Wanneer de hen voor de eerste keer een ei moet leggen, worden kam en lellen wat roder van kleur.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

1998 Easter Bunny Fun Barbie & Kelly

Dat de haas vaak verward wordt met het konijn, is niet zo gek. Maar Barbie heeft goed opgelet tijdens haar biologielessen. De haas, met de officiele naam Lepus europaeus, en het konijn, de Oryctolagus cuniculus, zijn verwant. Zij behoren tot de familie Leporidae, een van de twee families uit de orde van de haasachtigen, de Lagomorpha.De andere familie met de naam Ochotonidae bestaat uit fluithazen. De families verschillen van elkaar doordat de hazen en konijnen vrij lange achterpoten met voeten en lange, beweeglijke oren hebben. Maar konijnen en hazen zelf verschillen door een andere bouw. Dit is te zien als ze op de vlucht slaan. De haas heeft extreem krachtige poten om over langere afstanden, in snel tempo, te kunnen vluchten. Konijnen kunnen alleen korte sprintjes maken.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

1999 Easter Egg Party Barbie & Kelly

Dat paaseieren goed illustreren hoe voorchristelijke elementen opduiken in de christelijke riten, weet Barbie wel. Zo worden paaseieren opgehangen aan boomtakken, iets wat een overblijfsel is van de heilige-boom cultus uit de Germaanse traditie. Bij deze heilige bomen kwam men om de goden te vereren, te bidden of te offeren. In Europa waren het vooral de Germanen, waaronder de Saksen, die heilige bomen hadden waar ze hun rituelen uitvoerden ten behoeve van hun religie. Tegenwoordig is het in Nederland zeer populair om met Pasen takken met 'paaseieren' in een vaas in de zitkamer te hebben.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

2000 Easter Garden Hunt Barbie & Kelly

Hazen hebben grote oren (lepels), die zich in de richting van het geluid kunnen draaien, zodat ze het gevaar horen aankomen. Zij kunnen ook heel goed ruiken. Hun ogen zijn groot en rond en staan aan weerszijden van de kop. Daardoor kunnen ze een groot gebied overzien. Vanaf januari tot juli is de haas in de stemming om te paren. Onvermoeibaar huppelt de rammelaar (mannetje) achter de moerhaas (vrouwtje) aan. Met andere mannetjes levert hij hevige gevechten. Als het gelukt is, duurt de draagtijd ongeveer 42 dagen. Meestal bestaat een worp uit 2-3 jongen. Tussen eind januari en oktober worden doorgaans zo'n vier nesten geboren. Een haas kan zo gemiddeld elf jongen per jaar op de wereld zetten.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel