Menu

Zoek


SmartSection is developed by The SmartFactory (http://www.smartfactory.ca), a division of INBOX Solutions (http://inboxinternational.com)
Categorie
  Halloween
Barbie viert Halloween

Halloween is de verbastering van de Engelse naam voor Allerheiligen, All Hallows' Eve(ning). Het wordt gevierd op de avond voor Allerheiligen, 31 oktober. Allerheiligen is de dag waarop alle heiligen van de rooms-katholieke kerk, die nog niet in de heiligen-kalender zijn opgenomen, gezamenlijk worden herdacht. Het christelijke feest werd in de negende eeuw door Paus Gregorius IV vastgesteld op 1 november. Met op 2 november het feest van Allerzielen ter herdenking aan alle gelovigen die gestorven waren.

In 1998 bezoekt Barbie voor het eerst samen met Ken een Halloween Party. Op de uitnodiging staat dat het om een verkleedfeestje gaat.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Tijdens de Reformatie in de zestiende eeuw verdwenen de vieringen op Halloween. Deze pasten niet meer in het protestantse geloof. Alleen in Groot-Brittannie en Ierland bleef Halloween voortleven als een wereldlijk feest. De Ieren gingen op 31 oktober van deur tot deur en vroegen voedsel om een feestmaal te kunnen bereiden. De mensen die eten gaven, werd veel voorspoed toegewenst. In de Verenigde Staten is deze traditie veranderd in het zogenoemde 'trick-or-treat'. Kinderen, soms verkleed als pompoen of kat, gaan van deur tot deur en roepen : trick or treat. Met deze woorden dreigen zij met het uithalen van kattekwaad (trick) als zij geen snoepje (treat) krijgen.

Natuurlijk neemt onze Amerikaanse Barbie haar zusje Kelly ook mee 'trick-or-treating'.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Net als met Kerst (viering van de geboorte van Jezus) zijn er bij het Halloween-feest gebruiken die op een ander (heidens) geloof wijzen. Duizenden jaren geleden werd in deze regio op 31 oktober het Keltische nieuwjaar gevierd, het Samhein (=einde van de zomer). Op deze avond, zo geloofden de Kelten, kwamen de geesten van de overledenen voor een laatste keer bij hun familie op bezoek. Tegelijkertijd moesten de overlevenden zich beschermen tegen bovennatuurlijke krachten
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel


Op een Halloween-feestje zijn de mensen vaak verkleed. Dit komt voort uit het vroegere geloof dat de mensen -door zich net zo te kleden als de demonen- deze wezens angst zouden aanjagen. Wezens, zoals heksen, die hun oogst zouden vernietigen of tovenaressen die de kinderen zouden weghalen. Een heks is volgens het volksgeloof een persoon, vaak een vrouw, die in contact treedt met boze machten, waardoor zij mensen en dieren kan betoveren en schade kan berokkenen en de tovenares is iemand die beweert te beschikken over bovennatuurlijke krachten, en deze ook kan beheersen d.m.v toverspreuken.

Barbie trekt drie keer het kleed aan van de goede fee: in 2000, 2002 en 2003.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

In de negentiende eeuw namen vooral de Ierse immigranten hun Halloween-feest mee naar de Verenigde Staten. In Ierland was de aardappeloogst mislukt, de hongersnood decimeerde razendsnel de bevolking en de Ieren begonnen omstreeks 1840 massaal naar Amerika te vluchten. Hieruit ontstond in de twintigste eeuw in de Verenigde Staten een eigen versie van Halloween. Hier duikt ook de pompoen als symbool van Halloween op.


De Barbies hebben voor het feest naar onderstaand recept een pompoensoep gemaakt.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Vooral bekend van het Amerikaanse Halloween is de uitgeholde pompoen, die dienst doet als lampion. Deze wordt 'Jack-o'-lantern' genoemd. De oorsprong van de pompoen ligt in Mexico en het noordelijk deel van Zuid-Amerika. Er zijn aanwijzingen dat de pompoen er al 7000 jaar voor Christus geteeld werd. Niet alleen de vruchten, maar ook de bloemen, jonge stengeltoppen en zaden kunnen worden gegeten. De pompoen behoort tot de komkommerachtigen, evenals de augurk, komkommer, courgette en meloen.

Ook de Barbies geven zich over aan het maken van een 'Jack-o'-lantern'.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel


In Nederland wordt er steeds meer aandacht besteed aan het Halloweenfeest. Niet in de vorm van langs de deuren gaan en snoep ophalen, maar wel door Halloween-feesten bij te wonen en het versieren van huizen en tuinen. In sommige delen van Nederland is rond deze tijd het van oorsprong katholieke feest Sint-Maarten populairder onder jongeren. Het lijkt op het Amerikaanse Halloween, maar wordt vooral in de dorpen gevierd.

Ook in 2008 draagt Barbie tijdens Halloween in opdracht van Mattel een jurk en hoed van een tovenares. Waar blijven de originele kostuums van vroeger, zoals het piratenpak en de kattenkostuums ?
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel


In België en Nederland wordt Halloween vaak gevierd in de pretparken, die enkele weken spenderen aan het feest door spookhuizen te bouwen en het park aan te kleden met Halloweendecoratie. Ook in Suriname en Duitsland wordt Halloween gevierd. Op het eiland Bonaire komen alle kinderen van een dorp of stad bij elkaar, maar in plaats van bij mensen langs de deuren te gaan, gaan ze bij winkels langs.


‘Miauw’. Halloween Star Barbie heeft zich in 2012 verkleedt als een kat. Eindelijk niet eens als een tovenares.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel