Menu

Zoek


SmartSection is developed by The SmartFactory (http://www.smartfactory.ca), a division of INBOX Solutions (http://inboxinternational.com)
Categorie
  Zwemkleding
info volgtBarbie houdt van zon, zee en zand.Dat is vanaf het prille begin duidelijk. Als zij in 1959 het levenslicht ziet, draagt zij al een badpak. Vanaf die datum is Barbie bijna wel elk jaar in nieuwe zwemkleding te zien. Zij volgt hierbij de Amerikaanse badmode op de voet.

Toch is het voor de mensheid nog niet zo lang geleden dat er werd overgegaan op het dragen van kleding tijdens het baden.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikelIn de Griekse oudheid was het heel normaal voor vrouwen en mannen naakt te baden. In deze oude beschaving was het zelfs een traditie om publiekelijk het lichaam te reinigen. Toch zijn op Griekse vazen uit zo’n 1400 jaar voor Christus vrouwelijke atleten te zien die tweedelige kledingstukken dragen.

Barbie is niet zo modern. In 1964 verschijnt zij nog steeds in een zwempak. Pas op het eind van de jaren zeventig draagt zij een bikini.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel


Ook in de Romeinse tijd waren de mannen en de vrouwen naakt als zij gingen zwemmen of baden. Persoonlijke verzorging was belangrijk voor de oude Romeinen. Bij gebrek aan riolering had niet elk huis een badkamer, maar de mensen wasten zich in hiervoor speciaal ingerichte badhuizen. Elk dorp of stad in het Romeinse Rijk had wel zo’n openbaar badhuis.

Halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw verandert ook het uiterlijk van Barbie weer. Zij ziet er nu wat natuurlijker uit met licht gebogen benen.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikelDe eerste Romeinse badhuizen werden gebouwd in de 2de eeuw voor Christus. Het aantal groeide gestaag : in Rome bijvoorbeeld van 170 omstreeks het jaar nul tot z’n 900 badhuizen 300 jaar later. De badhuizen behoorden ook vaak tot de grootste en meest luxueuze gebouwen in de Romeinse steden.

In het begin van de jaren zeventig veranderde Barbie van een dametje in spe in een Californische ‘beach babe’.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikelDe Romeinse badhuizen leken wel op de huidige kuuroorden. Na het baden konden de burgers zich laten masseren, hun haren laten knippen of een of andere schoonheidsbehandeling laten uitvoeren. Zij konden eveneens wat te eten en drinken kopen of in de gymzaal het fysieke lichaam trainen (fitness), in de bibliotheek boeken lezen of een bordspelletje spelen.

In 1983 gaat Barbie weer naar Malibu, samen met o.a. haar zusje Skipper. Het is de tijd van glitter en glim.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikelNa oplevering in het jaar 305 na Christus konden zich in het grootste badhuis in Rome, Baths of Diocletian, 3000 mensen tegelijkertijd vermaken. Soms gaven gordijnen in de Romeinse badhuizen wat privacy en werd het water vertroebeld door het te mengen met melk, maar het was heel gewoon dat men naakt rondliep.

In 1985 zoekt Barbie een tropische eiland als vakantiedoel op.
Samen met o.a. Miko, de Aziatische vriendin van Barbie.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikelUit de Romeinse tijd zijn echter ook afbeeldingen bekend waarop vrouwen te zien zijn die tijdens het sporten iets dragen wat wij een bikini zouden noemen. Deze afbeeldingen zijn nu nog te zien op de muren van een huis uit de 4e eeuw, de Villa Casale, in de Siciliaanse stad Piazza Armerina. Ook muurschilderingen in Pompei tonen vrouwen die een tweedelig kledingstuk dragen.

In 1987 gaat Barbie ook gekleed in een bikini naar het strand van Californië.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikelNa de val van het decadente Romeinse Rijk werd het contact met water een stuk minder. Het publiekelijk baden raakte uit de mode. Tijdens de Middeleeuwen vond men in Europa het niet alleen immoreel om gezamenlijk te baden, maar het wassen zelf werd ook als ongezond beschouwd.


Barbie trekt zich daar in 1987 niet veel van aan. Zij houdt van het water, vooral van zeewater.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel


Als de vrouwen in de Middeleeuwen te water gingen, moesten zij het lichaam bedekken. Op het eind van de 15e eeuw droegen de vrouwen een linnen hemd als zij zich gingen wassen. De mannen bleven naakt zwemmen of droegen alleen in verband met culturele tradities een lendendoek.

Barbie toont daarentegen in 1989 veel blote huid bij de verschillende soorten zwemkleding die zij draagt.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikelTijdens het conservatieve Victoriaanse tijdperk mocht er echter zo min mogelijk huid getoond worden. Het was ook niet de mode om bruin te worden, men zou dan te veel lijken op een boer of arbeider.

Barbie trekt zich in 1991 hier niet veel van aan. Zij houdt van een zongebruinde huid en veel klatergoud. Ook in 1993 spatten de vonken er vanaf.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel