Menu

Zoek


SmartSection is developed by The SmartFactory (http://www.smartfactory.ca), a division of INBOX Solutions (http://inboxinternational.com)
Categorie
  SkiŽn

Volgens wikipedia is skiŽn zich voortbewegen over†sneeuw†met behulp van een of meer 'planken',†ski's genoemd. Deze worden aan de skischoenen bevestigd. Nu is niet elke†ski†dezelfde. Voor elke tak van sport gebruikt men ander†skimateriaal. Zo is een†alpine skiuitrusting†een andere dan bijvoorbeeld voor†langlaufen.†Ook is het zo dat er verschillende ski's zijn. Dit kan variŽren van carve-ski's tot aan de dunne latjes.


Barbie begint al jong met skien. Zo staat zij al in 1965 op de skiís.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Er zijn vele soorten ski's :†Zo zijn cruisers de ski's die je probleemloos door de bochten brengt en die geschikt zijn voor beginners tot gevorderde skiŽrs. Perfect voor skiŽn op de blauwe en de groene pistes.†Trailblazers zijn comfortabele ski's waarmee gemakkelijk bochten gemaakt kunnen worden op de†blauwe, rode en zwarte pistes. Deze ski's zijn bedoeld voor beginners tot de gevorderden.†Alpine-ski's zijn gemaakt voor de harde - door machines onderhouden - pistes.


In 1989 skiet Barbie de rode pistes af op haar redelijk brede, niet al te lange, plastic gele latten.†
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Alpine-ski's volgen "de bevelen van de skiŽr zeer nauwkeurig" op. Ze zijn bedoeld voor de niveaus van zeer gevorderde skiŽrs tot racers.†
Maar bijna alle ski's die nu nieuw verkocht worden voor algemeen gebruik, zijn carve-ski's. Als algemene regel kan gesteld worden dat je een carve-ski niet groter koopt dan je eigen lichaamslengte minus 12†cm of zolang de ski niet hoger komt dan het topje van je neus.

Allerlei soorten skiís heeft Barbie uitgeprobeerd. Van lang tot kort. Haar bevalt in 1990 de kortere ski.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

De onderzijde van een ski heet de zool of het belag. Het is een kunststoflaag met poriŽn, waarin diverse verschillende structuren geslepen kunnen worden. Door er enkele malen wax (een op paraffine wasachtige substantie) op aan te brengen, vullen deze poriŽn zich.†De wrijving tussen de wax en de sneeuw veroorzaakt een microdunne waterfilter waarop de ski glijdt. Aangezien de zool dient om te glijden, moet deze vlak en niet beschadigd zijn. De zool moet dus goed onderhouden worden.†

De ski's waarmee Barbie al die jaren de berghellingen afsuist, zijn altijd van plastic.
Ook onder deze ski's in 1991 zitten geen zolen.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Langs de kunststof zool van de ski zit een metalen rand, de kant ( Duits), het mes of de quart( Frans) genoemd. Het mes moet regelmatig geslepen worden.†Een goed geslepen kant zorgt voor het gemakkelijk nemen van bochten.†De bindingen zijn de constructies waarmee de schoenen op de ski's worden bevestigd. De kwaliteit van de binding bepaalt of, hoe en wanneer de ski uitschiet bij een ongeluk.†


Bij de skiís van Barbie zijn geen metalen randen aan de zijkanten en de bindingen zien er ook anders uit. Zoals te zien is in 1991.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

De bouw van de bovenlaag is essentieel voor de wijze waarop de ski reageert. Een ski wordt gebogen gemaakt : enkel de tip en de staart raken de grond. In het midden, waar de binding zit en de voet komt vast te zitten, staat de ski wat hoger.†Een ski wordt deels uit kunststof gemaakt. Uiteraard zijn de bovenste lagen kunststof, maar de binnenste lagen kunnen uit verschillende stoffen gemaakt zijn†: kunststof, hout, metaal en combinaties van deze materialen.†


Barbieís skiís zijn ook in 1991 van kunststof, maar dan alleen van plastic.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

De skistok bestaat uit de volgende onderdelen: een†handvat, een†steel en teller.†Het handvat is van voorgevormd†rubber†of†kunststof†met meestal inkepingen voor de†vingers. Aan het handvat zit een verstelbaar†nylon†bandje. De handschoen van de skiŽr moet door dit bandje heen. Het bandje is om te voorkomen dat als de skistok per ongeluk losgelaten wordt, deze de piste af rolt.†De steel is gemaakt van†aluminium,†grafiet, licht†metaal of† composiet.Barbie ontvangt van Mattel vaak een ski-uitrusting met skischoenen en skiís, maar geen skistokken.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Er zijn verschillende†vormen van skiŽn, zoals†het†AlpineskiŽn, het†Noords skiŽn,† het†FreestyleskiŽn†en het†Snowboarden.†Op pistes doet men aan AlpineskiŽn.†Een†skipiste is een gemarkeerde zone waarin men kan†skiŽn. Meestal heeft men met†machines†de†sneeuw† bewerkt of samengedrukt zodat een redelijk veilige, stabiele sneeuwmantel ontstaat waarop men zonder veel problemen kan skiŽn. Buiten de pistemarkering kan de kans op†lawines†vele malen groter zijn.†

Behalve op de skiís staat Barbie in 1994 ook op een snowboard. Zij heeft zelfs een paar kunstschaatsen bij zich.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Op skipistes vormen zich meestal hobbels, waar de skiŽrs remmen om een bocht te maken. Deze hobbels heten buckels. Een piste met veel buckels†(in het†Engels†mogul)†heet een buckelpiste. Wanneer zich eenmaal buckels hebben gevormd zullen deze in stand blijven en zelfs groeien omdat skiŽrs op de reeds gevormde sporen om de buckels heen skiŽn, en daarbij de sporen steeds dieper maken. Buckels maken het skiŽn moeilijker.†

Maar Barbie kan in 1995 het skiŽn over een bucklepiste aan. Zij heeft al jarenlang ervaring met afdalen op de lange latten.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Pistes hebben een verschillende moeilijkheidsgraad. Die is in belangrijke mate afhankelijk van de breedte en de hellingsgraad van de piste. Voor de moeilijkheidsgraad wordt een kleur gebruikt.†Geen kleur of†wit: de piste waarop de skischool met de kleuters een skicrŤche organiseert, of met de jongste kinderen de eerste lesjes houdt of een familie piste.†Groen: Dit is de gemakkelijkste piste. Hierin zitten enkele korte hellingen maar in het algemeen is dit een platte piste.†

In de loop der jaren is Barbie echter zo ervaren geworden in het skiŽn dat zij in 1996 zonder problemen zelfs de moelijkste pistes†afdaalt.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Pistes hebben een verschillende moeilijkheidsgraad. Die is in belangrijke mate afhankelijk van de breedte en de hellingsgraad van de piste. Voor de moeilijkheidsgraad wordt een kleur gebruikt. Blauw: Dit is de normale piste. Ze kan door iedere beginner genomen worden.†Rood: Dit is een moeilijke piste. Iedere gevorderde skiŽr kan er gewoon af skiŽn.†Zwart: Dit is een heel moeilijke piste. Niet elke recreatieve skiŽr komt hier op een normale manier vanaf.


In 1997 daalt Barbie nu weer felroze gekleurd de rode pistes af.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

In de wintersportgebieden†wordt een skilift†door skiŽrs gebruikt om een hoger gelegen sneeuwgebied te bereiken. Er†zijn vele soorten skiliften, zoals†een†sleeplift, een†kabelbaan†of een†stoeltjeslift. Bij de stoeltjeslift zitten†stoeltjes of bankjes vast aan een kabel en worden in het station niet ontkoppeld. Je moet er dus zelf uitkomen. Deze liften zijn er voor ťťn, twee, drie personen en zelfs tot aan acht skiŽrs.†

Barbie maakt tijdens de skivakanties gebruik van allerlei soorten liften, maar regelmatig is dat de stoeltjeslift. Zoals in 2000 samen met haar zusjes.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Wintersport is een verzamelnaam voor alle vormen van sport die als wedstrijdsport, recreatie sport of als vakantiebezigheid op het ijs of sneeuw worden uitgeoefend. Een wintersportvakantie is een vakantie naar een gebied waar een wintersport kan worden beoefend, waar skiŽn en snowboarden maar ook sleetjerijden mogelijk is. Er kan individueel een wintersportvakantie ondernomen worden, maar ook in groepsverband.In 1993 gaat Barbie ook op wintersportvakantie, alleen en zonder ski's.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel


Lang voor de uitvinding van het wiel gebruikten nomadische stammen in SiberiŽ en Lapland een slee om zich te verplaatsen. Ook door prairie-indianen werd lange tijd een dergelijke methode gebruikt om hun bezittingen naar een andere plek te verslepen.
In grote steden bestond in de 19e eeuw een bepaald type koetsjes zonder wielen, die "sleepkoetsjes" werden genoemd.Er bestaan verschillende typen sleden zoals de arrenslee, de bobslee, de hondenslee en de prikslee.


In 1995 trekt Barbie haar drie zusters voort op een gewone slee door het sneeuwlandschap.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

AprŤs-ski (vertaling: na het skiŽn) verwijst naar uitgaan, drinken, dansen en feestvieren na het skiŽn. Oorspronkelijk verwees de Franse term naar het aantrekken van comfortabele sneeuwlaarzen na de oncomfortabele skischoenen. De term heeft zich echter geleidelijk uitgebreid naar alle sociale activiteiten na het skiŽn. Het is een populair gebruik om tijdens het aprŤs-skiŽn de skikleding (en vaak ook, ondanks de oorspronkelijke betekenis, de skischoenen) aan te houden.


In 1998 doet Barbie ook graag mee aan de aprŤs-ski.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel