Menu

Zoek


SmartSection is developed by The SmartFactory (http://www.smartfactory.ca), a division of INBOX Solutions (http://inboxinternational.com)
Collectie > Feestdagen > Halloween > 2.Barbie viert Halloween in 1996 en 1998
2.Barbie viert Halloween in 1996 en 1998
Tijdens de Reformatie in de zestiende eeuw verdwenen de vieringen op Halloween. Deze pasten niet meer in het protestantse geloof. Alleen in Groot-Brittannie en Ierland bleef Halloween voortleven als een wereldlijk feest. De Ieren gingen op 31 oktober van deur tot deur en vroegen voedsel om een feestmaal te kunnen bereiden. De mensen die eten gaven, werd veel voorspoed toegewenst. In de Verenigde Staten is deze traditie veranderd in het zogenoemde 'trick-or-treat'. Kinderen, soms verkleed als pompoen of kat, gaan van deur tot deur en roepen : trick or treat. Met deze woorden dreigen zij met het uithalen van kattekwaad (trick) als zij geen snoepje (treat) krijgen.

Natuurlijk neemt onze Amerikaanse Barbie haar zusje Kelly ook mee 'trick-or-treating'.In zowel Happy Halloween Barbie & Kelly en Halloween Fun Barbie & Kelly gaan de Barbies samen me hun zusjes Kelly op pad zodra de duisternis is gevallen. Met een zaklantaarn, tassen en een mandje gaan zij op pad; langs de grote huizen die afgeschermd worden door ijzeren hekken. Op zoek naar snoep.


Happy Halloween Barbie & Kelly, allebei hebben zij als giftset het Mattel-nummer 17238 gekregen, bellen aan bij een huis. Barbie draagt een witte sweater, de hals en de mouwen afgebiesd met oranje, op een strakke zwarte broek. De platte schoentjes, het lint in haar haar en de lippenstift zijn oranje, een belangrijke kleur tijdens Halloween. Het is het oranje van de pumpkin. Dat is een pompoen, een vrucht die omstreeks eind oktober rijp is om gegeten te worden en zeer populair is in de Verenigde Staten. Barbie heeft er een afbeelding van op haar sweater en Kelly heeft zich zelfs als een pompoen verkleed, met de top als hoofddeksel. En terwijl de kleine meid op de stoep staat en de deur opengaat roepen deze Special Editions uit 1996 : 'Trick or treat'. Een vrouwenhand reikt de kleine Kelly een zak snoep aan.

Als al het snoepgoed is opgehaald gaan Halloween Fun Barbie & Kelly de lekkernij op tafel uitstallen. Hoewel ook zij een giftset zijn en een gezamenlijke nummer (23460) dragen, zijn deze Special Editions uit 1998 verkleed als katjes die zonder handschoenen aan te pakken zijn.
Barbie ziet er oogstrelend uit in een strakke zwarte broek met daarop een lange trui, oranje van kleur met zwarte print en met de hals, mouwen en onderkant afgezet met een rand zwarte kunstbont. Een lange oranje staart met zwarte pluim en een lint in het haar met twee oranje oren complementeren het geheel. De kleine Kelly heeft zich ook in een katje veranderd, oranje tot en met de witte pootjes en het witte buikje. Ook zij heeft een staartje en twee oortjes.

En terwijl het snoepgoed op tafel ligt, vertelt Barbie haar zusje Kelly een Mattel-verhaaltje : "Het is de nacht van Halloween, De wind blaast, de lampionnen gloeien in het donker. Plotseling hoort het meisje een geluid : "Ritsel, ritsel, ritsel". Is het een Halloween-kat die over het pad holt ? Een bezemsteel die tegen het dak tikt omdat de heks voorbij vliegt ? Wat denk je ? Oh ! Het is alleen maar een tak van een boom die tegen het raam slaat. Niets engs toch ! Happy Halloween".Pompoen-Kelly, uit de giftset Halloween Barbie & Kelly, staat hier met haar snoepgoed naast een pompoen. In Amerika is het een traditie om de dagen voorafgaand aan Halloween de pompoenen
te bewerken. Eerst wordt de top er afgehaald, dan wordt het vruchtvlees er uitgelepeld. Vervolgens wordt de pompoen voorzien van een gezicht. Ogen, neus en mond worden uitgesneden. En het licht van een kaarsje in de pompoen zorgt voor een griezelig effect.

  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Bladeren door de artikelen
Vorig artikel 1.Barbie viert Halloween in 1998 3.Barbie viert Halloween in 2001 Volgend artikel