Menu

Zoek


SmartSection is developed by The SmartFactory (http://www.smartfactory.ca), a division of INBOX Solutions (http://inboxinternational.com)
Collectie > Feestdagen > Valentijn > Barbie 'loves' Valentijnsdag in 1992-1994
Barbie 'loves' Valentijnsdag in 1992-1994
Barbie heeft haar hart verloren aan Valentijn in 1992 . Toen ontdekte zij dat er op 14 februari een feestdag ter ere van de liefde bestond. Voor veel mensen is Valentijnsdag een commercieel feest, maar voor Barbie betekent het de dag van de liefde, vol met hartjes, vanaf oudsher de plek voor het gevoel. Barbie kleedt zich zelfs speciaal aan voor deze bijzondere dag.

Over de oorsprong van Valentijnsdag bestaan verschillende theorieŽn, maar volgens Barbie is het een mengeling van heidense rituelen (deel 1 en 2), Christelijk geloof (deel 3, 4 en 5), laat-middeleeuwse en Renaissance praktijken, 18e en 19e eeuws sentimentalisme en 20e eeuwse commerciŽle belangen.


Volgens Barbie zijn er mensen die het kiezen van een partner in verband brengen met heidense tradities, bronnen die het beschouwen als een overblijfsel van het Romeinse feest Lupercalia. In de 3e eeuw werd de omgeving van Rome, waar de schaapherders hun kuddes lieten lopen, geteisterd door hongerige wolven. De herders riepen daarom vaak hun god Lupercus (betekent afweerder van wolven) aan. Het grote feest ter ere van Lupercus (ook als vruchtbaarheidsgod bekend) werd gehouden op 15 februari in de aan de voet van een berg gelegen grot, waarin volgens het volksgeloof ook de stichters van Rome -Romulus en Remus- door een wolvin werden gezoogd. Tijdens dit reinigings- en verzoeningsevenement werden bokken geofferd, waarna de priesters slechts gekleed in de bokkenhuiden rondliepen en de langs de weg staande vrouwen met riemen van bokkenleer sloegen. Dit zou de vruchtbaarheid bevorderen.


1992 Red Romance.

In 1992 ontdekt Barbie het feest van Valentijn voor het eerst. Zij vindt (net als Mattel) deze feestdag uitermate geschikt voor de aanschaf van een nieuw jurkje. Hoewel zij dit jaar nog niet over de officiŽle titel van Valentijn-Barbie beschikt, showt zij een echt Valentijns jurkje. "Red Romance", zoals zij wordt genoemd, draagt een kort jurkje van glanzend roze stof, met een v-hals en met dubbele, witroze tule, afgebiesd met een rood lintje, als stroken aan de onderkant. De mouwtjes zijn van ditzelfde materiaal gemaakt. Aan haar voeten draagt zij roze pumps met strik.Aan haar linkerkant is het Valentijn-symbool te zien : een rood hart op een rozet van witte tule. Deze Special Edition voorzien van het Mattel-nummer 3161 ziet er met haar golvende blonde haar, blauwe ogen met de sterretjes erin en licht geopende mond, uit als een lief Valentijntje.1993 BMine.

Ook in 1993 trok Barbie voor Valentijnsdag een prachtig japonnetje aan.


Het jurkje is gemaakt van rode glanzende stof bezaaid met witte, rode en roze hartjes met de woorden daarin als kiss, sweetheart, my prince, my pet en 4ever (kus, liefje, mijn prins, mijn en voor altijd). Het bestaat uit een strak lijfje met bustier overgaand in roze tule tot aan de hals en de armen bedekkend. De rok is wijduitstaand, kort en gerimpeld. Aan haar voeten heeft zij rode pumps. Hoewel zij ook in dit jaar nog niet de Valentijn-Barbie titel van Valentijn-Barbie heeft, laat deze "BMine" met het Mattel-nummer 11182 duidelijk zien dat zij voor de feestdag gekleed is. Daar dragen de rode uit hartjes bestaande oorbellen mooi aan bij.

De valentijnskaarten in haar hand en op de grond geeft zij aan haar vrienden, waarbij het hartje natuurlijk voor haar vriend Ken is.1994 Valentine Fun
In 1994 toonde Barbie (mijn Barbie pas in 1996) zich op Valentijnsdag ook in hippe kledij. Als "Valentine Fun" heeft zij een mini-rokje aan, deze is van roze stof met kleine rode en witte hartjes, twee grote witte harten als zakken en roze ruche als zoom. Het wit t-shirt heeft een diepe ronde hals en heeft op de voorkant een rood/roze hart. De korte mouwtjes zijn met dezelfde ruches afgezet als de rok. Een rode ceintuur met een hart als sluiting is het verbindingsstuk. Op haar blonde golvende haar draagt deze Special Edition met het Matel-nummer 16311 een baseballpet van dezelfde stof. Maar haar handtasje is het mooiste : die is van roze plastic, in de vorm van een hart en met een roze lint eraan om de tas te dragen. Mattel bleef deze kleding voor Barbie produceren tot 1998.

  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Bladeren door de artikelen
Vorig artikel Barbie 'loves' Valentijnsdag 1996 + 1997 Barbie 'loves' Valentijnsdag in 1994 Volgend artikel