Menu

Zoek


SmartSection is developed by The SmartFactory (http://www.smartfactory.ca), a division of INBOX Solutions (http://inboxinternational.com)
Collectie > Mode en Lingerie > Jeans > Barbie in Jeans in 1988
Barbie in Jeans in 1988
Barbie weet dat de spijkerbroeken in de jaren vijftig populair werden bij de teenagers als een teken van rebellie tegen de gevestigde orde. Zo droeg James Dean een spijkerbroek in de film Rebel Without a Cause. Ook Elvis Presley trok de aandacht met zijn ‘drainpipes jeans’, een soort skinny jeans maar hoger in de taille. Het geschok van zijn in een strakke spijkerbroek gehulde heupen en benen werd ‘schokkend’ genoemd in die tijd.


Maar de jeanskleding van de Barbie uit 1988 is niet erg schokkend. Denim met roze kant.

1988 Feeling Fun Barbie


Als Feeling Fun Barbie in 1988 het levenslicht ziet, is zij al gekleed in denim. Zij draagt dan een jasje en een rokje van lichte jeansstof.

Mattel zegt in 1988 dat Barbie’s denimkleding ‘echt iets van nu’ is (totally now). Dat klopt. De moderne Barbie zou niet gezien willen worden in deze kledij.

De Barbie in 1988 vindt de ‘Dallas-stijl’ echter te gek. Het jeansjasje met een kraag en lange mouwen heeft een western stijl. Het jasje heeft brede schouders en een smalle taille, zoals in die tijd populair was. De aanloop naar de kraag heeft zilveren stipjes met daaronder een strook franje.

Aan de bovenkant van het korte denim rokje is aan de voorkant een gedeelte ook zilver gestipt. Daaronder is aan het spijkerrokje een brede, gerimpelde strook roze kant bevestigd.Als het jeansjasje wordt uitgedaan, blijkt zij daaronder een leuk wit t-shirtje te dragen met een dessin van o.a. roze auto’s, flesjes, jukeboxen, gouden sterretjes en blauwe plekjes.
Haar lange, blonde haar heeft een wafelstructuur, een populaire haarstijl in die tijd. Haar haren bij haar voorhoofd zijn naar achteren gebonden met een groot lichtroze lint. In haar oorlelletjes zijn zogenaamde diamanten oorbellen te zien, ook haar ring moet op zo’n ‘rocker’ lijken.Volgens Mattel ziet deze Barbie met het Mattel-nummer 1189 er altijd goed gekleed uit (‘always in style’). Of zij nu ‘in haar rode Ferrari stapt of in de ijswinkel van haar ijsje geniet’ of ..........op het jeansjasje van een echt mens rondloopt.

Mattel beweert :
Hier is Feelin’ Fun Barbie....
op weg en ze ziet er prachtig uit
Gekleed voor elke gelegenheid
straalt zij in kledij van jeans en kant.
Haar roze laarsjes zijn echter aangetast door de tijd. Bij de indiaanachtige mocassins van kunststof is de bovenlaag verteerd.

  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Bladeren door de artikelen
Vorig artikel Barbie in Jeans in 1981 Barbie in Jeans in 1991 Volgend artikel