Wat is de terminologie bij de koop?
Categorie : Veel gestelde vragen
Barbies zijn onder te verdelen in:
1) de playables (de speelbarbies)
2) de Collector Editions (de verzamelbarbies)
3) de Special Editions (speciale uitgaves)
Playables.

De playables zijn de Barbies om mee te spelen (play), Barbies die je uit en aan kan kleden. Deze Barbies zijn de eenvoudigste poppen. Toch kan een playable gaan behoren tot een gewenst exemplaar voor een verzamelaar. Vooral de oudere Barbies. Laten we wel zijn : de eerste Barbies waren ook bedoeld om mee te spelen.

Veel playables zijn Barbies in zwemkleding. Gemakkelijk uit te kleden !. Goed voor een grote verkoop van de bijbehorende kledingsetjes.
Uit 1978 komt deze Sun Lovin’ Malibu Barbie (r) in originele doos en uit 1981 Sensational Malibu Barbie(m). Zij hebben een totaal ander uiterlijk dan de eerste categorie Barbies uit de jaren zestig. Zij hebben nu de 'Californian look'. Evenals Sun Gold Malibu Barbie en Sun Gold Skipper (l), het zusje van Barbie, uit 1983.

Hoewel de ‘speelbarbie’ sinds haar ontstaan in 1959 diverse veranderingen heeft ondergaan, bleef zij lang het ideaalbeeld vertolken. Slank, lange benen, en een grote boezem. Veel pubers leverde dit blijkbaar een trauma op : zij zouden nooit kunnen tippen aan haar. Dit waren de meisjes die de haren van de Barbie afknipten, hun hoofden omdraaiden en vervolgens in een hoekje lieten verstoffen.

Voor een kleine groep mensen werd Barbie echter een rolmodel voor het leven.Halverwege de helft van de jaren tachtig van de vorige eeuw veranderde Barbie weer van uiterlijk. Hoewel zij nog steeds van Californie hield, vertegenwoordigde zij nu meer de surfwereld en genoot zij van de muziek van de Beach Boys. De Barbies in deze jaren hadden grote blauwe ogen en lang, golvend, blond haar. Zij zagen er een beetje uit als Farah Fawcett, de Amerikaanse actrice die vooral bekend werd om haar rol in de serie 'Charlie's Angels'. Haar kapsel werd door miljoenen vrouwen gekopieerd, zo ook door Barbie.

Uit 1987 stamt deze California Dream Barbie (r) die hippe kleding aan heeft en kan rolschaatsen. Bij Hawaiian Fun Barbie uit 1990 (m) wordt de Fawcett-look specifieker, terwijl je bij Sparkle Beach Barbie (l) uit 1995 merkt dat Barbie meer de richting van de bling-bling is uitgaan.


Aan het eind van de jaren negentig veranderde Barbie weer. Zij kreeg een moderner uiterlijk. Nog altijd lang blond haar, maar de ogen zijn niet meer zo rond, blauw en groot. Zoals Surf Barbie uit 2000 (l), haar Aziatische vriendin Kira en Hawaiian Vacation Barbie en zusje Kelly uit 2003 laten zien.In 2005 besloot Mattel toe te geven aan de internationale druk (vooral van vrouwen) om Barbie te veranderen in een ‘gewoon meisje’. Een dikker gezicht, niet meer zo’n slank middel, minder boezem. Duidelijk te zien bij (v.l.n.r.) Beach Glam Barbie en bij Beach Glam Summer, een nieuwe vriendin van Barbie, uit 2006.

Alles is nu beter in verhouding, maar mij trekt de nieuwe playable niet meer.


Daar staat tegenover dat Barbie's vriend Blaine, die in 2005 Ken verving, er weer beter uitziet dan alle voorgaande mannelijke vrienden, Ken voorop. Want het moet gezegd worden : de mannen in haar leven zijn zo lelijk. In 2006 werd de 'surfer dude' weer aan de kant gezet en kwam Ken weer terug in haar leven.
In 2009 heeft de Then and Now Barbieal weer een beter uiterlijk.
Deze Barbie kwam op de wereld ter gelegenheid van haar 50e verjaardag.De Collectible echter heeft Barbie’s typische lichaamsvorm min of meer behouden.


Collector Editions

Collector Edition.
Pas in 1988 kwamen de officiële Collectibles, de Barbies die je verzamelt (collect) om ze alleen maar mooi te laten zijn in hun originele kledij.
Mattel ontdekte in de jaren tachtig dat niet alleen kleine meisjes, maar ook volwassen vrouwen -en een enkele man- geïnteresseerd bleven in Barbie. De volwassenen hadden meer te besteden : de Collector Edition was geboren.

In het midden van de jaren negentig kwamen verzamelbarbies vaak in prachtige dozen met aan de binnenkant het verhaal. Zoals hierboven waarin Barbie de rol speelt van Scarlett O'Hara in de beroemde film 'Gone with the wind'. In 1994 en 1995 toont Mattel in de Hollywood Legends Collections Barbie 4 keer als deze sterke vrouw tijdens de Amerikaanse burgeroorlog en 4 keer heeft zij een prachtige jurk aan.De eerste Barbie die speciaal geproduceerd werd om de volwassenen tot kopen te verleiden, was in 1986 Blue Rhapsody, een porceleine Barbie. Maar in 1988 kwam Mattel met Happy Holiday Barbie, de echte eerste verzamelbarbie.

Alle Barbies uit de verzamelcollectie zijn prachtig uitgevoerd, tot in de kleinste details. De Collector Editions zijn er om ten toon te stellen. Vandaar dat er meestal een standaard bij zit. Ook wordt er vaak een Certificate of Authentity (een bewijs van echtheid) bijgeleverd.

In 1994 kwam Mattel met de 35th Anniversary Barbie, een reproductie van de eerste en originele 1959 Barbie. Tot nu toe zijn er elk jaar reproducties van de oude Barbies op de markt gekomen. De prachtig geklede Barbie rechts is Enchanted Evening. Deze Collector Edition uit de collectie Vintage Reproductions zag in 1996 het levenslicht, maar het stelt Barbie voor uit 1961, gekleed in mooie roze jurk met bontkraag.


Voor 2005 had je behalve de Collector Edition, waarvan per editie meer dan 35.000 exemplaren werden geproduceerd, ook een Limited Edition. Van deze Limited Edition werd dan ook een beperkt aantal exemplaren (35.000 of minder) gemaakt.


De Collector Edition links stelt Barbie voor als Samatha uit de oude, maar bekende Amerikaanse tv-serie Bewitched. Barbie ziet er echt uit als de lieflijke tovenares met haar punthoed en bezemsteel. De editie komt uit de 'Barbie loves pop culture' collection in 2000. Uit dezelfde collectie, maar dan uit 2003 komt de andere Collector Edition (r). Barbie heeft zich nu het uiterlijk van Elle Woods uit de film Legally Blond aangemeten. Gekleed in dat typische roze pakje en met haar geliefde hondje op de arm.

Daarnaast waren er ook Fan Club Exclusives, Direct Exclusive en Online Exclusives. Deze Barbies werden door Mattel alleen via de BarbieCollector.com online shop verkocht en alleen aan leden van de Barbie Fan Club in de Verenigde Staten.Sinds 2005 krijgen de Collector Editions een van de volgende labels n.a.v. het aantal door Mattel geproduceerde exemplaren wereldwijd.
Platinum Label niet meer dan 1.000
Gold Label niet meer dan 25.000
Silver Label niet meer dan 50.000
Pink Label onbekend, te koop bij specifieke verkopers

De hier getoonde Barbies uit de serie Dolls of the World uit 2008 zijn voorbeelden van Pink Labels. Uiterst links : Spain Barbie, die de flamingo danst, en daarnaast Sumatra-Indonesia Barbie, die de tradionele kleding van het Indonesische eiland Sumatra toont.Deze Jazz Baby Barbie heeft een Gold Label. Zij is ook zo mooi en met haar Pivotal-lichaam kan zij in alle standen gezet worden. Deze blonde cabaret danseres, die zo uit het jazz-tijdperk lijkt te zijn gelopen, is afkomstig uit de Jazz Baby Collection, een serie van 5.3) Special Editions
De Special Editions zijn Barbies die speciaal ter gelegenheid van een of andere viering het levenslicht zien en verkocht worden via supermarkten of Barbies die door een ander bedrijf dan Mattel aangekleed worden.
Deze Special Editions volgen wel het door Mattel bepaalde beeld van Barbie in de desbetreffende periode.


Bekende, maar voor Nederlanders soms onbekende, bedrijven zijn dus vaak verantwoordelijk voor de Special Editions.
Deze concerns zijn natuurlijk vooral van Amerikaanse bodem, maar ook een bedrijf als Blokker is inde jaren negentig met een Speciale Barbie gekomen.
TargetDe lijst van bedrijven betreft verder o.a.
Avon
FAO Schwartz
Hallmark
JC Penney
K-Mart
Sears
Spiegel
Russell Stover
Toys R Us
Walmart

Disney Store, Disney Theme Park Exclusives


Japan AirlinesDe Special Editions zijn vaak Store Exclusives en zijn dus niet overal te koop. Bovendien worden deze Barbies door de grote Amerikaanse en internationale winkelketens vaak in beperkte oplagen uitgebracht.